Topmenu

Oosterhoutse Nieuwjaarsrevue heeft iets te vieren

Na drie maanden repeteren is de aula van het Mgr. Frencken College verruild voor de grote zaal van theater De Bussel. Nog amper een maand voor de première bereiden zo’n zestig theatermakers zich hier voor op de Oosterhoutse Nieuwjaarsrevue.

,,Blijf even geconcentreerd”, verzoekt regisseur Hidde Brouwers de enthousiaste cast. ,,Als er vragen zijn, zie ik graag heel schools even een vingertje omhoog.” Elke speler voorziet hij van tips. De een moet zijn accent afzwakken, de ander mag het ‘Wosterhouts’ nog wat meer benadrukken. ,,Jij blijft hoekig insnijden”, adviseert hij een van de actrices. Het klinkt als abracadabra, maar de toneelspeelster lijkt hem te begrijpen en knikt instemmend.

Voor Brouwers is het de tweede revue die hij regisseert. De luchtigheid van de Oosterhoutse show vormt een aangename afwisseling in zijn werkzaamheden. ,,Ik ben eigenlijk van de gitzwarte humor.” Ook de groep vormt een interessante uitdaging voor de regisseur. ,,Ik ben het niet gewend om met zo veel mensen een productie te maken. Er is niets leukers dan met z’n allen zingen en spelen.”

Brouwers, geboren maar niet getogen in Oosterhout, bedacht ook het verhaal. Daarvoor heeft hij de ontwikkelingen in Oosterhout op de voet gevolgd. ,,Via kranten en social media, maar ik heb ook gesprekken gehad met Ton Biemans en Janny van Bijnen over wat er leeft in Oosterhout. Tekstschrijver Jorg van den Kieboom heeft vervolgens de personages uitgediept.”

De muziek is toevertrouwd aan Ludwig Antonissen. ,,Nu gaan we het nog een keer zingen, maar dan echt heel vet”, motiveert Antonissen de spelgroep. Hij maalt nog niet om een valse noot hier en daar. ,,Laat het niet te voorzichtig misgaan. Dan maar vol erin.” Bij de een zit de tekst er beter in dan bij de ander. Als een van de spelers vol overtuiging de verkeerde tekst zingt, raken een paar andere actrices giechelend de draad kwijt.

Het hart van de stad heet het openingslied van de show. Het productieteam blijft verder geheimzinnig over het verhaal. Jan Trapman, secretaris van Stichting De Oosterhoutse Nieuwjaarsrevue, licht een tipje van de sluier op: ,,Er is iets in Oosterhout aan de hand, iets dat gevierd moet worden.” ‘Vier het!’, zingen de spelers daarom vol overgave.

Voor elke productie worden nieuwe audities gehouden. ,,Dat is bijna al een voorstelling op zich”, vertelt Jolanda Haagh, voorzitter van de stichting. Van de vijftig auditanten werden er 27 geselecteerd voor de show. Trapman: ,,Het is een gemêleerd gezelschap dat steeds meer een eenheid wordt. De groep wordt een echte revuefamilie.”

De Oosterhoutse Nieuwjaarsrevue is te zien van 2 tot en met 5 januari in theater De Bussel. Aanvang: 20.15 uur.
Entree: 18 euro.

Hieronder het krantenartikel:

Foto René Schotanus/Pix4Profs

 

 

,

Reageren niet meer mogelijk.

Website gerealiseerd door Moriz